Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) TR82 Bölgesi’nin doğal, kültürel ve tarihi turizm değerleri açısından barındırdığı fırsatları ekonomik değere dönüştürebilmek için faaliyetler yürütmekte ve müdahalelerde bulunmaktadır. Ajans tarafından yürütülmekte olan Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı kapsamında gerçekleştirilen Karavan Turizmi Saha Tespit Çalışması da bu faaliyetlerden birisi
olarak kurgulanmıştır.
TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) Bölgesi’nin karavan turizmi açısından taşıdığı değerin tespiti amaçlanmıştır. Tespitlerin doğru yapılabilmesi, taşınan değerin ekonomiye kazandırılabilmesi ve yatırımların doğru yönlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, tespit çalışmalarının standartlarını belirlemek üzere bir ölçek oluşturulmuştur. Aynı zamanda tespitlerin karavan kullanıcılarının gözüyle yapılabilmesi için Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu (UKKF) ile bir iş birliği gerçekleştirmiştir.
Bölgede turizm unsurlarının yoğunlaştığı noktalar potansiyel karavan alanları için ideal noktalar olarak belirlenmiş ve karavan kullanıcılarının Batı Karadeniz Bölgesi’nde takip ettiği rotalar tespit edilmiştir. Saha tespitleri rotalar ile örtüşen bu noktalarda gerçekleştirilmiştir. Saha tespiti için ziyaret edilen her bir alanda doldurulan formlar ışığında TR82 Bölgesi’ndeki karavan turizmi potansiyeli incelenmiştir. Saha tespitleri TR82 Bölgesi özelinde Çankırı ilinde 4, Sinop ilinde 3 ve Kastamonu ilinde 8 alanda gerçekleştirilmiştir.
Söz konusu saha tespitleri belirlenmiş olan kriter setine göre gerçekleştirilmiştir. Tespitlerde en yüksek puanı alan kriter “kamp alanının mülkiyetine sahip paydaşın kamp alanı kurma motivasyonu” olmuştur. Bu sonuç bölgedeki paydaşların turizm faaliyetlerine ilişkin girişimcilik düzeyini göstermektedir. Olası karavan alanları “yöre halkına faydası”, “arazi uygunluğu”, “alternatif turizm çeşitleri ile birlikteliği”, “unsurların özgünlük ve etki düzeyi” ve “yerel halkın turizme bakış açısı, misafirperverlik ve iş yapma kültürü” kriterleri açısından da orta yüksek düzeyde değerlendirilmiştir.
TR82 bölgesinde toplamda 8 gün süren karavan seyahat tecrübesi ve saha tespit çalışması sonrasında Batı Karadeniz bölgesinin ulaşılabilirliği, doğal güzellikleri ve kültürel değerleriyle karavan turizmine uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Batı Karadeniz Bölgesi’nin gerekli altyapı düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi ile önemli karavan seyahat rotaları arasına girebileceği sonucuna ulaşılmıştır.